Primeur voor zelfreinigend glas

Soudal biedt als eerste een beglazingskit aan die specifiek voor zelfreinigend glas werd ontwikkeld. Dit product: SMX® 505, werd goedgekeurd voor SGG Bioclean® en Pilkington ActivTM glas. Deze glastypes zijn niet compatibel met silicone.

Primeur: Gecertificeerde beglazingskit voor zelfreinigend glas

Soudal N.V. ontwikkelt met de regelmaat van een klok nieuwe oplossingen voor gebruikers van voegkitten, lijm en PU schuim. Dankzij doorgedreven onderzoek en ontwikkeling staat het bedrijf hierbij al jaren aan de top. Met de komst van zelfreinigende beglazing werd alweer een nieuwe uitdaging in de Soudal laboratoria aangepakt.

Zelfreinigende werking

Zelfreinigend glas is zowel beschikbaar bij Saint-Gobain Glass (SGG Bioclean®) als bij Pilkington (ActivTM). Het grote voordeel van dit glas, namelijk dat het door de regen wordt ‘schoongespoeld’, werkt op basis van 2 principes: Een actieve coating op het glas vermindert de hechting van het vuil op het glas en de hydrofiele werking (wateraantrekkend) van het glasoppervlak maakt dat de regendruppels samen een waterfilm vormen die het glas bij elke regenbui schoonspoelt.

Helaas leidt dat laatste ook tot een belangrijke beperking, want de gebruikelijke silicone die voor de afdichting van het glas gebruikt wordt, is sterk hydrofoob (waterafstotend). Hierdoor ‘parelen’ regendruppels op het glas tot 10 cm rond de siliconevoeg waarbij het glas dus niet meer schoongespoeld wordt. Ook vele EPDM rubber dichtingen bevatten siliconen die dit fenomeen veroorzaken. Dit leidt tot een storend ‘fotokader’ effect waarbij een zelfreinigende ruit die met silicone gemonteerd werd, aan de randen niet meer zelfreinigend is.

SMX® 505 als oplossing

Soudal biedt nu als eerste een beglazingskit aan die specifiek voor dit glas werd ontwikkeld. Dit product: SMX® 505, werd door het befaamde Institut für Fenstertechnik in Rosenheim goedgekeurd volgens ISO EN 11600 G – 20LM, de norm voor beglazingstoepassingen. Dit nieuwe product werd ook goedgekeurd naar UV- en waterbelasting volgens ISO EN 11431 met SGG Bioclean® en Pilkington ActivTM glas. Uiteraard bevestigen intensieve testen in diverse europese laboratoria ook de perfecte compatibiliteit met de zelfreinigende werking.

Daarmee voldoet het aan alle vereisten om het voor de plaatsing van SGG Bioclean® en Pilkington ActivTM glas te gebruiken. SMX® 505 biedt zonder primer een uitstekende hechting op het glas en kan voor afdichting in zowel hout- als aluminium ramen gebruikt worden.